2012 m. vasario 18 d., šeštadienis

 Flobero papūga : romanas / Julian Barnes. - Vilnius : "Baltų lankų" leidyba, 2011. - 269, [1] p.

"Aš gyvenu su savo knygomis: kaip agurkas marinate."

"Kai buvau dar visai jaunas, turėjau negerą nuojautą, koks bus mano gyvenimas. Tarsi šleikštus verdamo maisto kvapas, sklindantis iš ventiliatoriaus: nereikia nė ragauti, ir taip žinai, kad apsivemsi."

"Senstant širdis kaip medis numeta lapus. Ne visus vėjus žmogus atlaiko. Kiekviena diena nusineša po kelis lapus, bet būna audrų, kurios vienu šuoru nulaužia kelias šakas. Tačiau medžiai pavasarį vėl sužaliuoja, o širdis nebeatgyja niekados."


"Išdėlioju savo gyvenimą į lentynėles ir laikausi tvarkos. Aš - kaip koks senas, kelioninis lagaminas su daugybe skyrelių ir stalčiukų, suveržtas trimis odiniais diržais."

"Siaubingais dalykas tas gyvenimas, ar ne? Kaip lėkštė sriubos su paviršiuje plūduriuojančiais plaukais. Ir vis tiek turi ją suvalgyti."

"Galima įvairiai nusakyti, kas yra tinklas, nelygu požiūris. Šiaip jau pasakytume, jog tai akėtas mezginys žuviai gaudyti. Tačiau, per daug nenusikalsdami logikai, galime apversti apibrėžimą aukštyn kojom ir pacituoti vieno aštrialiežuvio leksikografo žodžius, kad tai virve surištos skylės."

"Tikintiesiems mirtis sunaikina kūną ir išlaisvina dvasią, o menininkams mirtis sunaikina asmenybę ir išlaisvina jo kūrinius. Tokia bent jau teorija. Žinoma, dažnai atsitinka priešingai."

"Į saulę mes žiūrime pro aprūkusį stiklą, o į praeitį turime žiūrėti pro spalvotą."

"Visada kalbame tik apie išsiskyrimo liūdesį. O kodėl ne apie sugrįžimo kaltę?"

"Ji mylėjo mane – nė nenusimąsčiusi būtų patvirtinusi , kad myli, lyg čia net nebūtų apie ką kalbėti, - bet ji nedvejodama tikėjo tuo, kas mano viduje geriausia. Štai kur skirtumas. Ji net neieškojo tų stumdomų durų į slaptą širdies kertelę, kurioje laikomi prisiminimai ir numirėliai. Kartais randi tas duris, bet jos neatsidaro, arba atsidaro, bet už jų tuščia, vien pelės griaučiai. Bet tu bent jau pasižiūrėjai. Šituo žmonės iš tiesų labai skiriasi: ne tuo, kad vieni turi paslapčių, o kiti ne, bet tuo, kad vieni nori viską žinoti, o kiti ne. Manyčiau, tas noras žinoti yra meilės požymis"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą